DEĞERLENDİRME TÜRLERİ

Değerlendirme teknik ve araçları formal değerlendirme ve informal değerlendirme olmak üzere iki grupta toplanmaktadır

Formal Değerlendirme ve Türleri

Öğretim alanlarındaki durumlarının aynı yaş grubundaki diğer öğrencilere göre nasıl olduğunu belirlemek için kullanılır. Formal testlerin hazırlanması, uygulanması, puanlanması ve sonuçlarının yorumlanması belirli kuralları uygulamayı gerektirir. Bu araçların uygulanmasında test kitapçıklarından yararlanılmaktadır.

Standartlaştırılmış Başarı Testleri

Normu esas alan testler bir öğrencinin performansını aynı yaşta ya da aynı sınıf düzeyinde diğer öğrencilerin performans ortalaması ile karşılaştırır.Performans sonuçlarında yaş puanları, sınıf puanları, standart puanlar ve yüzdeler gibi sayısal değerler elde edilir. Standartlaştırılmış başarı testlerinin iki türü vardır. Bunlardan biri grup başarı testleri ve diğeri de bireysel başarı testleridir.

Grup Başarı Testleri:

Aynı anda büyük bir gruba uygulanan programlardır. Bu testlerle öğrenciler programın ayrıntılarına girmeden sadece temel özellikleri dikkate alınarak değerlendirilir. Bu nedenle bu testler sadece tarama ölçümlerini gerçekleştirmek için uygulanır.

Bireysel Başarı Testleri

Test veren ile alan yüz yüze ilişki içindedir. Bir defa da yanlız bir kişiye uygulanır. Amaç bireysel başarı testleri genelde eğitsel kararlar vermek için kullanılabilir.

Psikolojik Testler

Psikolojik testler daha çok zeka ve öğrenme yeterliklerinin ölçümü ile ilgili testleri kapsar. Psikolojik testlerin genel amacı öğretim durumlarında öğrencinin öğrenmesini etkileyen temel yetenekleri ölçebilmektir.

İnformal Değerlendirme ve Türleri

İnformal değerlendirme daha çok doğal ortamlarda (örneğin; sınıfta, oyun alanında, spor salonunda, evde) ve rutin etkinlikler içinde (örneğin; grup etkinlikleri, oyun alanlarındaki sosyal etkileşim, kafeterya ve spor etkinliklerinde) gerçekleştirilir.nformal değerlendirme teknikleri öğrencin var olan performansı hakkında bilgi edinilebilir, bu bilgiye dayalı olarak öğretim etkinliklerini planlayabilir.

Programı Temel Alan Değerlendirme

Programı temel alan değerlendirme ulusal normları esas alan standartlardan daha çok sınıf ya da okul programlarındaki amaçlara dayalı olarak öğrenci performansının değerlendirmesinde kullanılan bir yöntemdir. Programı temel alan değerlendirme, standart başarı testlerinin sınırlı yararlarına karşılık, alternatif bir yöntemdir.

Ölçüt Bağımlı Değerlendirmeler

Ölçüt bağımlı testler, değerlendirme ve öğretim arasında sıkı bir bağlantı kurulmasına yardımcı olur. Ölçüt bağımlı testler, uzman ya da öğretmen yapımı olabilir. Öğretmen yapımı ölçüt bağımlı testler genelde öğrencilerin programda yer alan önemli beceri ve kavramlara dayandırılır Ölçüt bağımlı testlerin pek çok olumlu özellikleri bulunmaktadır. Öncelikle, belirli beceri ve kavramların değerlendirilmesi yapılır. Öğrencinin belirli bir alandaki yeterliklerini ve yetersizlikleri açıklanır. İkinci olarak, bir öğrencinin performansı ile bir başka öğrencinin performansı karşılaştırılmaz. Üçüncü olarak öğrencinin gelişimi devamlı olarak izlenebilir. Öğrencinin öğretim öncesi, öğretim anı ve öğretim sonrasında performansı belirlenebilir. Dördüncü olarak, öğrencinin gereksinimlerine göre belirlenen amaçların ne düzeyde gerçekleştiğinin değerlendirilmesine izin verir. Son olarak test maddeleri ve performans ölçütü doğrudan ölçülebilir ve gözlenebilir olduğundan geçerlik ve güvenirlikleri yüksektir.

Öğrenci Ürün Dosyasının Değerlendirilmesi

Öğrenci ürün dosyası (portfolyo) öğrencilerin okulda, sınıfta ve evde yaptığı çalışmaları içeren bir gelişim dosyasıdır. Ürün dosyasında yer alan amaçlı işlerin ve çalışmaların incelenmesiyle, öğrencilerin gayretlerini, ilerlemelerini ve başarıların değerlendirmek ve belgelemek mümkün olabilmektedir. Bu ürünler yazılı, görsel ya da işitsel kayıtlar olabilir.

Beceri Analizi

Beceri analizini gerçekleştirebilmek için öncelikle öğretilmesi ve değerlendirilmesi gereken beceri ve kavram belirlenir. Daha sonra bu becerinin önemli bileşenleri ölçülebilir ve gözlenebilir alt basamaklara ayrılır. Son olarak da her bir basamak da yer alan alt becerilerin belirlenmesi ve beceriler arasında aşamalılık ilişkisinin kurulması gerekir.

Doğrudan Gözlem

Gözlem, öğrenci performansının doğrudan değerlendirilmesinde objektif ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Öğretmenler sadece öğrencinin ne yaptığını değil aynı zamanda sınıfta neyi, ne zaman ve niçin yaptığını da gözlemek ihtiyacındadır.

Görüşmeler

Görüşme yüz yüze yapılan sözel bir etkileşimdir. Genellikle, görüşmeci görüşme yapılan kişiden öğrencinin özgeçmişini, gözlemlerini, deneyimlerini öğrenir. Görüşmeler anne baba, öğretmen ve öğrenci ile yapılabilir.

Hata Analizi

Hata analizi, öğrencilerin okuma yazma ve matematik alanlarında verilen görevlerde yaptıkları hataları ve güçlük alanlarını belirlemek için çalışma örneklerini inceleme tekniğidir.

Kontrol Listeleri

Kontrol listeleri, öğrencilerin akademik ya da gelişim alanlarındaki becerileri ölçmek için kullanılan informal değerlendirme tekniğidir. Kontrol listeleri programa dayalı olarak hazırlanacağı gibi, bir gelişim alanına ya da bir beceriye yönelik olarak da hazırlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder